Pieni tuliperäinen koralliriuttojen ympäröimä Mauritius on kiireetöntä lomaa haluavan matkailijan paratiisi
Mauritius sijaitsee noin 800 kilometriä Madagaskarista itään ja kuuluu Maskareenien saariryhmään. Saari on vuoristoinen, ja vain pohjoisessa on leveitä rannikkotasankoja. Alkuperäinen puuston on hävitetty lähes kokonaan. Trooppinen ilmasto on lämmin ja kostea, ja sadekausi kestää tammikuusta toukokuuhun.
Sokerisaaren kansojen kirjo
Purjehtiessaan pitkin Afrikan rannikkoa portugalilaiset nousivat myös Mauritiuksen saarelle, mutteivät koskaan asettuneet sinne pysyvästi. Vasta Etelä-Afrikan Kapmaahan asettuneet hollantilaiset perustivat saarelle siirtokuntia ja antoivat sille nimen prinssinsä Mauricen mukaan. Hollantilaiset viihtyivät Mauritiuksella vain sata vuotta, mutta kun he 1700-luvun alussa jättivät saaren, he olivat tappaneet sukupuuttoon suuren lentokyvyttömän dodo-linnun. Saaren uusiksi isänniksi tulivat naapurisaaren Réunionin ranskalaiset. He aloittivat sokeriruo’on ja kahvin plantaasiviljelyn. Sitä varten tuotettiin orjia mantereelta. Wienin kongressi antoi saaren vuonna 1815 briteille, jotka olivat vallanneet sen Napoleonin sotien aikana. Ranskalaisuus ja omintakeinen kreolikulttuuri ja -kieli jäivät kuitenkin elämään. Orjuuden lakattua ryhdyttiin sokeriruokoviljelmille tuomaan halpaa työvoimaa Intiasta. Kun myös kiinalaisia ja arabialaisia sokerikauppiaita asettui saarelle, alkoi Mauritiuksen monirotuinen yhteiskunta olla koossa. Mauritius on nykyään Afrikan tiheimmin asuttua seutua. Intialaisten osuus on yli puolet väestöstä ja kreoleja eli valkoisten ja värillisten jälkeläisiä on heitäkin yli 40 prosenttia. Vaikka englanti on virallinen kieli, kaksi kolmasosaa asukkaista puhuu kreoliranskaa ensimmäisenä kielenään. Saarella puhutaan myös biharia ja muita intialaisperäisiä kieliä. Puolet väestöstä tunnustautuu hinduiksi.
Itsenäisyyden Mauritius sai v. 1968 muodollisena päämiehenään Ison-Britannian hallitsija. Vuonna 1992 maa muuttui tasavallaksi ja sen johtoon astui presidentti. Sokeri on edelleenkin hyvin toimeentulevan valtion tärkeä vientituote, mutta Mauritius vie paljon myös tekstiilejä sekä leikkokukkia.