Beduiini-Jabal-Umm-Saudi-Arabia-Olympia

Saudi-Arabian matkat

Nyt vihdoin mahdollista!
Veden-paalle-rakennettu-moskeija-Jedda-Saudi-Arabia

Saudi-Arabian matka, jolla näet enemmän

Monella matkustajalla on ollut pitkään haaveena käydä Saudi-Arabiassa ja nyt se vihdoin on mahdollista. Lähde Olympian kiertomatkalle Saudi-Arabiaan, upeaan ja salaperäiseen maahan, suomalaisen matkanjohtajamme opastuksella.

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena Saudi-Arabia

Saudi-Arabia on pitkään ollut suljettuna länsimaisilta matkailijoilta, matkustus on aiemmin sallittu ainoastaan liikematkustajille ja Mekkaan saapuville pyhiinvaeltajille. Nyt Vision 2030 -projektin myötä Saudi-Arabia katsoo tulevaisuuteen avoimemmin silmin ja on pikkuhiljaa raottamassa verhoa myös turisteille. Mekkaan pääsevät edelleen vain pyhiinvaelluksella olevat muslimit mutta Saudi-Arabian muuta kaupungit ja maisemat ovat jatkossa mahdollisia muillekin.

Saudi-Arabian kiertomatkan aloitamme Persianlahden rannalta, Dammamista. Täällä Saudi-Arabian itäosassa on myös maan öljytuotanto. Tutustumme kaupunkiin ja Ithra-kulttuurikeskukseen. Jatkamme täältä sisämaahan, Rub al-Khalin hiekka-aavikkolle. Hiekkadyynien ja kuivan aavikon keskellä kukoistaa Al Ahsan keidas, jossa majoitumme yhden yön. Matkaamme junalla Saudi-Arabian pääkaupunkiin, Riadiin, jossa tutustumme mm Dariyahin alueeseen. Matkan viimeinen kohde on Punaisenmeren rannalla sijaitseva Jedda.

Yleistä Saudi-Arabiasta

Saudi-Arabian kuningaskunta sijaitsee Arabian niemimaalla, Punaisenmeren ja Persianlahden välissä. Suurin osa Saudi-Arabian laajasta pinta-alasta on kuivaa autiomaata eikä maassa ole yhtäkään jokea tai järveä. Asirin ylänkö maan kaakkoiskolkassa on ainoa paikka, jossa sademäärä riittää maanviljelyyn. Koko maan pinta-alasta vain noin prosentti on viljelykelpoista. Öljyä sen sijaan on sitä enemmän, maailman öljyvaroista yli 15 % on Saudi-Arabiassa. Maan bruttokansantulosta 42 % tulee öljystä, viennistä sen osuus on noin 90 %. Öljynporaukset aloitettiin 1930-luvun lopulla ja Saudi-Arabia oli yksi OPECin perustajamaista 60-luvulla. 1970-luvun öljykriisi syntyi kun OPEC rajoitti arabimaiden öljyntuotantoa.

Saudi-Arabian alueella oli aiemmin erillisiä saudivaltioita ja emiirikuntia. Lopulta vuonna 1932 syntyi yhdistymisten myötä nykyinen Saudi-Arabian kuningaskunta. Saudi-Arabian ensimmäinen kuningas oli Ibn Sa´ud, kaikki hänen jälkeensä hallinneet kuninkaat ovat olleet hänen poikiaan. Saudi-Arabia on valtiomuodoltaan absoluuttinen islamilainen monarkia, kaikki valta on siis kuninkaalla ja hänen hallituksellaan. Maassa ei ole poliittisia puolueita  Vuodesta 2005 maassa on järjestetty kunnallisvaalit ja vuoden 2015 vaaleissa myös naisilla oli jo äänioikeus ja oikeus olla ehdokkaana.

Saudi-Arabiassa noudatetaan hyvin tiukkaa islamilaista lainsäädäntöä, myös ulkomaalaisiin matkustajiin. Lain noudattamista valvoo uskonnollinen poliisi, mutaween. Saudi-Arabiassa mm alkoholi ja sen vaikutuksen alaisena oleminen on täysin kielletty ja muiden kuin islamin uskontojen julkinen näkyminen on kielletty. Matkalla kannattaa muistaa nämä sekä se, että esim liikkeet ja toimistot suljetaan päivittäin viidesti, rukouksen ajaksi.

Saudi-Arabian matkalla naismatkustajien tulee pukeutua peittäviin ja väljiin vaatteisiin, mutta huntua ei vaadita. Saudi-Arabialaiset naiset peittävät useimmiten kasvonsa julkisilla paikoilla. Viime vuosina naisten oikeudet ovat kuitenkin muuten laajentuneet nopeasti, nyt myös autolla ajaminen, passin hakeminen ja sopiviksi katsotuissa ammateissa toimiminen on paikallisille naisille mahdollista. Syksyllä 2021 pelatussa naisten golfin ammattilaiskisassa naisten sallittiin jo pelata hameissa tai shortseisssa, aiemmin maassa on myös golf-kentällä naisilta vaadittu olkapäät ja polvet peittävää asua.

Saudi-Arabian ruokakulttuuri on omaksuttu suurelta osin beduiinien perinteestä. Monissa ruokalajeissa käytetään riisiä, vehnää, vihanneksia ja mausteita, ja niiden kanssa nautitaan perinteistä leipää, khubzia eli kubezia. Sianliha on kielletty, mutta kanaa ja lammasta syödään runsaasti. Kahvinjuonnilla on Saudi-Arabiassa pitkät perinteet.