Zimbabwen ilmasto on ihanteellinen matkailuun
Ylätasangon viileys taittaa tropiikin liian kuumuuden ja kosteuden. Valtaosa Zimbabwesta on savannia. Apinanleipäpuita ja mopaneja, norsuja, sarvikuonoja ja maan kansalliseläintä, komeasarvista musta-antilooppia kannattaa lähteä katselemaan maan kansallispuistoihin ja suojelualueille. Hwange on tunnettu norsuistaan, Sambesin rannalla Matetsi norsujen lisäksi virtahevoista ja krokotiileista. Mana Poolsin tasangot peittyvät vuosittain Sambesijoen tulvavesistä ja kuivuu taas loppukeväästä. Intian valtamereen laskevat joet Sambesi ja Limpopo asettavat Zimbabwelle luonnolliset rajat. Limpopo virtailee rauhallisena, kun taas Sambesi syöksyy Victorian putouksilla usean rotkon kautta kohti Karibajärveä. Tämä yksi maailman suurimmista tekojärvistä syntyi 1958 kun Kariban pato valmistui.
"Mosi-Oa-Tunyasta" Victorian putouksiksi
Tutkimusmatkailija ja lähetyssaarnaaja David Livingstone oli ensimmäisenä eurooppalaisena kulkemassa Afrikan mantereen poikki vuona 1855, kun hän kuuli vaimeaa jyrinää ja näki usvapatsaan nousevan Sambesijoen ylle. Paikalliset kutsuivat edessä olevaa pelkoa herättävää putousta "Mosi-Oa-Tunyaksi" eli höyryksi joka jyrisee. Livingstone nimesi vaikuttavan luonnonilmiön kuningatar Victorian mukaan. Yli sata metriä korkeissa putouksissa vesimassat ovat joinakin viime vuosina pienentyneet pieniksi puroiksi. Tilanne kuitenkin vaihtelee vuosittain ja sadekausien mukaan.
Zimbabwe muistetaan yleensä pitkäikäisestä ja -aikaisesta presidentistään Robert Mugabesta. Hän nousi valtaan menestyksekkään itsenäisyystaistelun johtajan asemasta jo vuonna 1980 ja hallitsi aina vuoteen 2017 saakka. Ennen itsenäistymistä Etelä-Rhodesiana ja myöhemmin Rhodesiana tunnettu maa oli ennättänyt olla brittimiljardööri Cecil Rhodesin yksityistä omaisuutta, Englannin kruununsiirtomaa ja myös maassa asuvan valkoisen vähemmistön vuonna 1963 itsenäiseksi julistama valtio.
Itsenäistymisen jälkeen hyvin toimeen tullut ja kukoistava maatalousmaa luisui taloudelliseen ahdinkoon ja suoranaiseen nälänhätään, kun hallitus kiristi maareformia ja valkoisten maanviljelijöiden täytyi luovuttaa tilansa mustille maattomille, etupäässä kuitenkin hallituksen omille tukijoukoille. Suomen kokoisen maan asukasluku on 13 miljoonaa, joista lähes kaksi miljoonaa asuu pääkaupungissa Hararessa. Suurimmat etniset ryhmät ovat shonat ja ndebelet. Zimbabwen virallinen kieli on englanti. Omaa rahaa Zimbabwella ei enää vuoden 2009 jälkeen ole ollut, matkalle kannattaa ottaa mukaan Etelä-Afrikan randeja ja USAn dollareita.