Panama - maa kanavan varjossa
Maa, joka Espanjan vallan aikana oli Perusta tulevan kullan lastaus- ja säilytyspaikka ja muiden maiden itsenäistyessä 1800-luvulla vain osa Kolumbian ja Venezuelan muodostamaa Uutta Granadaa, olii jäädä ikuiseksi ylikulkupaikaksi Pohjois- ja Etelä-Amerikan välillä. Kalifornian kultakuumeen myötä alkoi kuitenkin kiivas keskustelu kulkuyhteyden välttämättömyydestä Tyynenmeren ja Karibianmeren välillä. Kanavahanke oli erityisesti Yhdysvaltojen intressissä, mutta vastahakoinen Kolumbia, jolle Panama siis tuolloin kuului, ei halunnut edes keskustella asiasta. Pienen itsenäisyysjoukon avulla Yhdysvallat järjesti Panamalle itsenäisyyden vuonna 1903 ja ryhtyi neuvottelemaan tämän pikavauhtia itsenäisyyden saaneen valtion kanssa kanavan rakentamisesta.
Matkalla voit vain lyhyen matkan päässä Panama Cityn kaupungista seurata laivojen kulkua vuonna 1914 valmistuneessa Panaman kanavassa. Panaman kannas on tällä kohtaa kapeimmillaan, vain 82 kilometriä. Mikäli laivat joutuisivat kiertämään mereltä toiselle, ne joutuisivat tekemään yli 14 000 kilometriä pitemmän reitin. Vuosituhannen vaihtuessa Panamassa juhlittiin kanavan siirtymistä Yhdysvalloilta Panaman omaisuudeksi.
Kolme eri aikakauden Panama Cityä kertovat matkailijalle alueen menneisyydestä
Vanhan Panamán perustivat espanjalaiset vuonna 1519 kullan laivaamiseksi emämaahan ja myös sieltä tulevien lastien purkamiseksi. Tästä vauraasta kaupungista ovat jäljellä vain rauniot, sillä merirosvo Henry Morgan vei mukanaan kullan ja tuhosi kaupungin. Tämän jälkeen osattiin varustautua paremmin ja rakennettiin linnoitus Casco Viejo mereltä päin tapahtuvia hyökkäyksiä vastaan. Sen suojiin nousi siirtomaatyylinen kaupunginosa, johon myöhemmin ranskalaiset kanavanrakentajat toivat oman arkkitehtonisen lisänsä. Osaa Casco Viejosta pommitettiin pahasti vuonna 1989, kun Yhdysvallat syrjäytti aseellisella interventiolla presidentti Noriegan hänen jäätyään kiinni osallistumisesta kansainväliseen huumekauppaan.
Nyt tämä idyllinen, uudelleen peruskorjattu linnake on osa modernia Panama Cityä, joka kymmenine pilvenpiirtäjineen, pankkien pääkonttoreineen ja kauppakeskuksineen muistuttaa mitä tahansa suurta miljoonakaupunkia. Lukuisat etniset väestöryhmät ovat vaikuttaneet kaupungin kehittymiseen nykyiseksi kansainväliseksi metropoliksi. Tämä näkyy mm. Panaman ruokakulttuurissa, joka on sekoitus espanjalaista, afrikkalaista ja alkuperäiskansojen keittiötä.