Väli-Amerikan kiertomatkallamme tutustut El Salvadoriin, Hondurasiin, Guatemalaan ja Belizeen. Neljä maata sijaitsevat maantieteellisesti lähellä toisiaan mutta jokaisella maalla on omat erityispiirteensä. Alueen yhteinen historia kumpuaa muinaisen mayavaltion ajoilta. Mayojen elämään ja arkkitehtuuriin tutustumme mm. Copánissa ja Tikalissa. Väli-Amerikan maisemiin ja luontoon tutustumme veneretkillä, kävelyillä niin sademetsissä kuin tulivuorimaisemissakin ja perehdymme kahvin valmistukseen sekä Tyynenmeren kilpikonnien ja aralintujen suojeluun. Matkan lopuksi rentoudumme Belizessä, Karibianmeren rannalla.
Matka Väli-Amerikan neljässä maassa
Matkalla on neljä Unescon maailmanperintölistalla olevaa mayakohdetta ja lisäksi Belizen laaja koralliriutta kuuluu maailmanperintöön. Matkaan sisältyy vähintään puolihoito päivittäin, useana päivänä täysihoito.
Väli-Amerikan kiertomatkamme alkaa El Salvadorista, joka on pienin ja ehkä myös tuntemattomin. Vierailemme ”Väli-Amerikan Pompeijissa”, Joya de Cerénissä, joka valottaa meille tavallisen kansan elämää muinaisessa mayayhteiskunnassa. Aistimme siirtomaa-ajan tunnelmaa Suchitoton pikkukaupungissa ja tutustumme merikilpikonnien suojeluun Tyynenmeren rannikolla Jiquiliscon lahdella. Retkeilemme tulivuorimaisemissa Cerro Verden kansallispuistossa ja tutustumme paikalliseen kahvintuotantoon.
Väli-Amerikassa on paljon monipuolista nähtävää ja koettavaa luonnosta, kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille
El Salvadorista kiertomatkamme jatkuu Hondurasiin, jossa vierailemme Copánin mayakaupungissa. Taidokkaasti koristeltu Copán lukeutuu mayasivilisaation tärkeimpiin kohteisiin. Värikkäitä ja uhanalaisia aralintuja näemme niiden suojelukeskuksessa.
Hondurasista siirrymme Guatemalaan, jossa muinaisten mayojen jälkeläiset asuttavat edelleen suurta osaa maasta. Historiallisen Antiguan kaupungin monet nähtävyydet ja kristallinkirkkaan Atitlanjärven maisemat tulevat meille tutuiksi. Kiertomatkamme kohokohtia on vierailu Pohjois-Guatemalan Tikalin mayakaupungissa, jossa näemme Tikalin huikeat temppelit eli ”Guatemalan pilvenpiirtäjät”.
Rentoudumme Belizen Ambergris-saaren valkoisilla hiekkarannoilla turkoosin Karibianmeren äärellä
Matkaamme muinaisen mayasivilisaation sydänalueilla; mahtava mayavaltakunta ulottui muinoin nykyisen El Salvadorin ja Hondurasin länsiosista Guatemalaan, Belizeen ja aina Etelä-Meksikoon asti. Belizessä meillä on koko päivä vapaa-aikaa nauttia Karibian hemmottelevasta ilmastosta ja valkohiekkaisista rannoista.
Matkamme sisältää enemmän
Matkan hintaan sisältyy lennot, majoitus 2h huoneissa, runsaasti aterioita, ohjelmassa mainitut kuljetukset ja kiertokäynnit pääsymaksuineen sekä paljon muuta. Suomalainen matkanjohtaja. Lisämaksu 1h huoneesta 1 290 €.
Matkaohjelma
A=aamiainen,L=lounas, P=päivällinen
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.
1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Air France) klo 6.30 Pariisin kautta (Air France) Atlantaan, jonne saavumme klo 19.00. Majoitumme lähellä lentokenttää sijaitsevaan hyvään keskitason Atlanta Airport Mariott -hotelliin (★★★★), koska meillä ei ole jatkolentoa enää samana päivänä.
2. päivä, lauantai Aamulla kuljetus lentokentälle. Lentomme (Delta Airlines) lähtee klo 10.30 ja perille El Salvadorin pääkaupunkiin San Salvadoriin saavumme klo 12.10. Ennen hotelliin kirjautumista teemme lyhyen kävelykierroksen San Salvadorin vanhassa keskustassa.
Majoitumme 3 yöksi keskusta-alueella sijaitsevaan hyvään keskitason Barceló San Salvador -hotelliin (★★★★). Iltapäivä on varattu lepoon ja toipumiseen pitkästä lentomatkasta ja aikaerorasituksesta. Päivällinen. (A, P)
3. päivä, sunnuntai Aamulla lähdemme kokopäiväretkelle. Aluksi lyhyt bussimatka San Salvadorin ulkopuolella sijaitsevaan Joya de Ceréniin, ”Väli-Amerikan Pompejiin”. Joya de Cerén on mayojen maalaiskylä, joka on säilynyt vulkaanisen tuhkaan hautautuneena. Kohde on hyvin merkittävä, sillä siellä on säilynyt tietoa tavallisen kansan elämästä. Joya de Cerén löydettiin vuonna 1976 ja se on kuulunut vuodesta 1993 lähtien Unescon maailmanperintöluetteloon. Tutustumme suojattuun arkeologiseen alueeseen ja kaivausalueen museon kokoelmiin.
Retkemme jatkuu maatilalle, jossa kasvatetaan indigokasvia. Indigosta saadaan sinistä väriainetta. Tutustumme tilan toimintaan ja indigon valmistukseen kasvista väriaineeksi. Tapaamme myös paikallisia käsityöläisiä, joiden kanssa pääsemme suunnittelemaan ja värjäämään omat indigotekstiilimme. Myöhemmin iltapäivällä saavumme Suchitotoon, joka on yksi El Salvadorin parhaiten säilyneistä ja kauneimmista siirtomaa-ajan kaupungeista. Kaupungissa on paljon värikkäitä rakennuksia, mukulakivikatuja ja kauniit näkymät lähijärvelle. Palaamme takaisin San Salvadoriin illansuussa. Päivällinen. (A, L, P)
4. päivä, maanantai Tänään teemme kokopäiväretken Tyynenmeren rannikolle Jiquiliscon lahdelle, joka on tunnettu merikilpikonnista. Monet merikilpikonnalajit pesivät El Salvadorissa ja Jiquiliscon lahti on maan tärkeimpiä pesimisalueita. Paikallinen voittoa tavoittelematon järjestö on tutkinut täällä merikilpikonnia viimeisen 10 vuoden ajan. Järjestön tavoitteena on kehittää merikilpikonnille paras mahdollinen suojeluohjelma lajien säilyttämiseksi.
Teemme lahdella veneretken yhdessä biologien kanssa, jotka ovat kouluttaneet paikallisia ihmisiä ottamaan aikuisia merikilpikonnia turvallisesti kiinni tutkimustarkoituksiin. Tutkimusten jälkeen kilpikonnat päästetään takaisin mereen. Näin on pystytty luomaan tietokanta, joka tarjoaa tutkijoille arvokasta tietoa. Näemme myös lintuja ja mahdollisesti hämähäkkiapinoita lyhyellä kävelykierroksella sademetsässä. (A, L)
5. päivä, tiistai Tänään meillä on kestoltaan yksi kiertomatkamme pisimmistä ohjelmapäivistä. Lähdemme varhain aamulla noin parin tunnin bussimatkalle kohti länttä ja Cerro Verden kansallispuistoa. Kansallispuiston ydinalueen muodostavat neljä nuorta päätulivuorta sekä vulkaaninen järvi. Kansallispuiston kasvillisuus on runsas runsaiden sateiden ja usein usvaisen sään ansioista. Pääsemme ihailemaan kansallispuiston vehreitä tulivuori- ja Coetepeque-järvimaisemia helpolla kävelykierroksella. Lounaaksi syömme tänään el salvadorilaisia erikoisuuksia, pupusoita. Pupusa on eräänlainen parilaleipä, joka on valmistettu useimmiten maissijauhoista. Pääsemme myös seuraamaan pupusojen valmistusta ja ehkä myös itse osallistumaan niiden valmistukseen.
Pienestä koostaan huolimatta El Salvador kuuluu maailman 20. eniten kahvia tuottavan maan joukkoon. Me suomalaiset olemme puolestamme maailman ahkerimpia kahvinjuojia. Lounaan jälkeen tutustumme paikalliseen kahvintuotantoon ja opimme kahvintuotantoprosessit kahvipavusta herkulliseen kupilliseen tuoretta kahvia.
Illaksi saavumme Santa Anaan ja majoitumme kaupungin keskustassa sijaitsevaan keskitason Remfort-hotelliin (★★★) . (A, L, P)
6. päivä, keskiviikko Santa Ana on El Salvadorin toiseksi suurin kaupunki ja sen pääaukiota reunustavat monet historialliset rakennukset. Teemme pienen kävelykierroksen kaupungin keskustassa.
Lounaan jälkeen lähdemme vajaan parinsadan kilometrin ajomatkalle kohti Hondurasin Copánia. Reittimme kulkee aluksi Guatemalan puolelle ja sitten Hondurasiin, joten meillä on tänään kaksi rajanylitystä. Saavumme perille Copániin illansuussa ja majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Marina Copán -hotelliin (★★★★). (A, L, P)
7. päivä, torstai Copán on mayasivilisaation tärkeimpiä kohteita. Se toimi laajan Copánin laakson poliittisena mutta myös uskonnollisena keskuksena, kunnes hylättiin 900-luvulla jkr. Taiteellisilla arvoilla mitattuna Copán on kenties kaikkein hienoin mayakulttuurikohde. Tutustumme Copánin tärkeimpiin alueisiin ja kohteisiin kävellen. Näemme mm. monet temppelit, alttarit, koristeellisia veistoksia ja hieroglyfien portaikon, joka on pisin koko Amerikasta löydetyistä hieroglyfikirjoituksista. Copán otettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1980.
Lounaan jälkeen vierailemme yksityisessä suojelukeskuksessa ja lintupuistossa, joka pyrkii pelastamaan Keski-Amerikan uhanlaiset aralinnut. Keskus myös kuntouttaa luonnosta löydettyjä loukkaantuneita lintuja myöhemmin luontoon palautettavaksi. Pääsemme seuraamaan näitä älykkäitä ja värikkäitä lintuja lähietäisyydeltä ja tutustumme keskuksen toimintaan. (A, L)
8. päivä, perjantai Aamulla lähdemme noin 280 km:n ajomatkalle kohti Guatemalan Antiguaa, jonne matka kestää rajanylityksineen suurimman osan päivästä. Syömme lounaan matkan varrella.
Antiguaa ympäröi kolme lähes 4000 metrin korkeuteen kohoavaa tulivuorta: Agua, Fuego ja Acatenango. Kaupunki perustettiin vuonna 1543 ja se toimi siirtomaa-aikaisena pääkaupunkina aina vuoteen 1776, jolloin pääkaupungiksi tuli Guatemala City. Vallansiirto johtui vuoden 1773 suuresta maanjäristyksestä, joka raunioitti Antiguan pahoin. Majoitumme 2 yöksi keskusta-alueella sijaitsevaan hyvään keskitason Camino Real Antigua -hotelliin (★★★★★). (A, L, P)
9. päivä, lauantai Aamupäivällä tutustumme kävelykierroksella historiallisen Antiguan tärkeimpiin rakennuksiin ja maamerkkeihin. Antigua on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1979 lähtien.
Lounaan jälkeen on omaa aikaan nauttia kaupungin kiireettömästä ilmapiiristä. (A, L)
10. päivä, sunnuntai Varhaisen aamiaisen jälkeen lähdemme parin tunnin bussimatkalle kohti Atitlanjärveä. Kristallinkirkasta Atitlanjärveä ympäröi kolme yli 3000 metrin korkuista tulivuorta: San Pedro, Toliman ja Atitlan. Järveä ympäröivät toistakymmentä kylää ovat Guatemalan ylänköalueen alkuperäisheimojen sydänmaita. Majoitumme järven rannalla Panajachelin pikkukaupungissa sijaitsevaan hyvään keskitason Porta Hotel del Lago -hotelliin (★★★★).
Iltapäivällä teemme veneretken, jonka aikana vierailemme järven rannan eri kylissä. Santiago Atitlanin kylä on Atitlanjärven suurin keskus ja paikallisten tzutujil-naisten sanotaan kutovan Guatemalan kauneimmat puserot, huipilit. (A, L)
11. päivä, maanantai Kiireettömän aamun jälkeen liikenteestä riippuen noin 3 tunnin bussimatka maan pääkaupunkiin Guatemala Cityyn, jossa syömme myöhäisen lounaan.
Illansuussa noin tunnin lento Pohjois-Guatemalaan Floresiin. Lentokentältä meillä on vielä runsaan puolen tunnin bussikuljetus Peten Itza -järven rannalla sijaitsevaan hyvään keskitason Camino Real Tikal -hotelliin (★★★★). Päivällinen. (A, L, P)
12. päivä, tiistai Muinaisista mayakaupungeista vaikuttavin lienee Unescon maailmanperintökohde Tikal. Sen viidakon kätköissä sijaitsevat temppelit rakennettiin huimaavan korkeiksi ja jyrkiksi. Kaupungin historia ulottuu aina vuoteen 700 eKr., mutta noin 900 jKr. Tikal hylättiin mystisesti. Se oli unohduksissa vuosisatojen ajan, kunnes vuonna 1848 kuminkerääjä Ambrosio Tut huomasi kumipuita viidakosta etsiessään korkeiden temppelinhuippujen pistävän esiin tiheän viidakon seasta. Lähdemme retkelle Tikaliin varhain aamulla. Teemme Tikalin temppelialueella usean kilometrin lenkin metsäpolkuja pitkin ja tutustumme kaupungin tunnetuimpiin osiin.
Syömme retkellä lounaan ja palaamme hotellille, minkä jälkeen loppupäivä on vapaa-aikaa. (A, L, P)
13. päivä, keskiviikko Aamiaisen jälkeen lähdemme noin parin tunnin bussimatkalle kohti Belizen rajaa. Rajamuodollisuuksien jälkeen jatkamme vielä noin 2 tunnin ajolla Western Highway -valtatietä pitkin kohti Karibianmerta ja Belizen suurinta kaupunkia, Belize Cityä. Matkamme varrelle jää Belizen nykyinen pääkaupunki, noin 20 000 asukkaan Belmopan. Hurrikaani Hattien tehtyä hurjaa tuhoa Belize Cityssä vuonna 1961 pääkaupunki päätettiin siirtää turvaan rannikolta sisämaahan Belmopaniin.
Belize Citystä jatkamme vesibussilla noin puolitoista tuntia Ambergris Caye -saarelle. Majoitumme 2 yöksi bungalow-tyylisiin pikkumökkeihin hyvään keskitason Matachica Resort and Spa -hotelliin (★★★★). Matachica on rakennettu perinteiseen karibialaistyyliin ja se sijaitsee rauhallisella ranta-alueella noin 8 kilometrin päässä saaren pääkaupungista San Pedrosta. (A, L)
14. päivä, torstai Valkohiekkaisten rantojen Ambergris Caye on Belizen suurin saari. Sen edustalla levittäytyy pohjoisen pallonpuoliskon laajin koralliriutta, joka kuuluu myös Unescon maailmanperintöön. Meillä on koko päivä vapaa-aikaa nauttia Karibian hemmottelevasta ilmastosta ja Madonnan hittilaulun tunnetuksi tekemän ”La Isla Bonitan” rennosta ilmapiiristä. Jäähyväispäivällinen. (A, P)
15. päivä, perjantai Varhain aamulla kuljetus vesibussilla ja bussilla Belize Cityn lentokentälle. Lentomme (Delta Airlines) Atlantan (KLM) ja Amsterdamin (KLM) kautta Helsinkiin lähtee klo 13.35. (A)
16. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 17.25.
Lisämaksulliset retket ja palvelut
Merinäköala Belizen Ambergris Cayella
Merinäköala Belizen Ambergris Cayella
Voit lisämaksusta varata matkan viimeiseen kohteeseen, Ambergris Caye -saaren Matachica-hotelliin, majoituksen rantamökkiin merinäköalalla.
Lisämaksu on 150 €/hlö 2h huoneessa (yhteensä 300 €, ei erillisiä vuoteita) tai 300 € 1h huoneessa. Paikkoja rajoitetusti.
Varaa matka omalle ryhmällesi
Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.
Matka omalle ryhmällesiHinta, sisältö ja ehdot
Väli-Amerikan kiertomatka- reittilennot turistiluokassa
- lentokenttäkuljetukset matkakohteessa
- majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
- kuutena päivänä täysihoito, useimpina muina päivinä puolihoito
- ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
- palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa
- lento- ja turistiverot ja muut viranomaismaksut 516 €
- USA:n matkustuslupa (ESTA) ja El Salvadorin turistikortti
- juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
- suomalainen matkanjohto
Matkan ehdot ja ohjeet
Väli-Amerikan kiertomatkaLisämaksu 1h huoneesta 31.10.2025 lähdöllä 1 290 €.
Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Toimita meille värillinen kopio passisi kuvasivusta mielellään jo matkavarauksesi yhteydessä tai viimeistään 4 kuukautta ennen matkaa. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Mikäli uusit passisi ennen matkaa, toimita kopio myös uudesta passistasi viimeistään 4 kuukautta ennen matkaa. Passikopion voit lähettää salatussa sähköpostissa osoitteeseen passi(at)olympia.fi tai Omaloman kautta.
USA:han tarvitaan sähköinen matkustuslupa, jonka hankkimisen Olympia järjestää, El Salvadorin turistikortti saadaan maahan saavuttaessa. Lähetämme tarkemmat ohjeet USA:n matkustusluvan hankkimisesta toimintaohjeiden yhteydessä. Huom. Jos olet vieraillut 1.3.2011 jälkeen Iranissa, Irakissa, Pohjois-Koreassa, Syyriassa, Sudanissa, Somaliassa, Jemenissä tai Libyassa tai 12.1.2021 jälkeen Kuubassa, tarvitset matkalle USA:n viisumin. Se vaaditaan voimassa olevasta sähköisestä matkustusluvasta huolimatta. Mikäli olet matkustanut kyseisissä maissa tai et jostain muusta syystä saa matkustuslupaa, sinun tulee hankkia USA:n viisumin itse. Siitä aiheutuvat kulut eivät sisälly matkan hintaan. Lisätietoja toimistostamme.
USA:han tai USA:n kautta matkustettaessa lentoyhtiöt ovat EU-komission päätöksellä velvoitettuja antamaan USA:n maahantuloviranomaisille pääsyn matkustajan varaus- ja lentotietoihin. Tietoja käytetään turvallisuustarkoituksiin.
Ryhmän minimikoko 14. Olympia varaa oikeuden perua lähdön, mikäli vähimmäisosallistujamäärä ei täyty.
Matkalla kävellään paljon, joten edellytämme normaalia liikuntakykyä. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Matkalla on useita pitkiä, jopa koko päivän kestäviä, bussimatkoja ja tiet voivat joskus olla heikkokuntoisia.
Erityisiä rokotuksia ei tarvita, matkalla on vähäinen malarian tartuntavaara. Malarian ehkäisyä ei tarvita, mutta on tärkeää suojautua hyttysiltä hyvin.
Matkan luonteesta, säästä, tieolosuhteista yms. seikkojen takia joitain matkan osia saatetaan joutua muuttamaan tai jopa perumaan olosuhteiden vuoksi. Jos jokin matkan osa jouduttaisiin perumaan, korvataan se olosuhteiden kannalta sopivammalla vaihtoehdolla. Tutustu Väli-Amerikan matkojen erityisehtoihin (www.olympia.fi/matkaehdot)
Maksuehdot: Ennakkomaksu 650 €/hlö. Loppuerä matkan hinnasta erääntyy 60 vrk ennen matkan alkua.
Peruutusehdot: Matkan erityisluonteen vuoksi matkaan sovelletaan poikkeavia peruutusehtoja. Kehotamme matkustajiamme ottamaan matkavakuutuksen ja tarkistamaan sen peruutusturvakohdan.
Peruutusajankohta Peruutuskulut
- viimeistään 91 vrk ennen matkaa 150 €
- 90–75 vrk ennen matkaa 250 €
- 74–65 vrk ennen matkaa 350 €
- 64–50 vrk ennen matkaa 650 €
- 49–35 vrk ennen matkaa 50 % matkan hinnasta
- 34–25 vrk ennen matkaa 75 % matkan hinnasta
- 24–8 vrk ennen matkaa 85 % matkan hinnasta
- alle 8 vrk ennen matkaa 95 % matkan hinnasta
Matkan hinta perustuu 15.1.2025 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.
Matkan maapalveluiden hinnoittelu perustuu USA:n dollariin.
Olympia Kaukomatkatoimisto varaa Yleisten matkapakettiehtojen kohdan 8. mukaisesti oikeuden matkapaketin hinnanmuutokseen verojen ja muiden julkisten maksujen, valuuttakurssien sekä polttoaineiden tai muiden energialähteiden hinnoista aiheutuvien kuljetuskustannusten muutosten nojalla.
Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).
Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.
Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.
Hyvä tietää Väli-Amerikan kiertomatkasta
Väli-Amerikan matkalla marraskuussa päivälämpötilat ovat n + 25 C°, Ambergris Cayella noin + 30 C°. Varaa siis mukaan kesävaatteita ja hyvä kengät, retkillä kävellään paljon ja myös epätasaisilla reiteillä.
Huom! Matkallamme on useita pidempiä bussimatkoja ja tiet voivat joskus olla heikkokuntoisia. Osa hotelleistamme (erityisesti maaseudulla), ovat kooltaan pieniä ja huoneiden koko ja niistä avautumat näkymät voivat olla erilaisia. Kaikissa hotelleissa ei mahdollisesti ole saatavilla huoneita erillisillä vuoteilla.
Hotellit Väli-Amerikassa saattavat vaatia matkustajilta takauksen hotellihuoneen hintaan kuulumattomista palveluista ja tuotteista (esim. minibaari). Vaivattominta takaus on tehdä omalla luottokortilla.
Valuutaksi Väli-Amerikan kiertomatkalle suosittelemme varaamaan USA:n dollareita ja/tai euroja. Hondurasin valuutta on lempira (HNL), Guatemalassa quetzal (GTQ) ja Belizessa valuutta on Belizen dollari (BZD). El Salvadorissa virallinen valuutta on USA:n dollari, 2021 alkaen myös bitcoin on ollut virallista valuuttaa.
Väli-Amerikan kiertomatkallamme tutustumme neljään Unescon maailmanperintökohteeseen:
Joya de Cerén
Copán
Antigua
Tikal
Katso kaikki kiertomatkat