Yleistä Färsaarista ja Tanskasta
Färsaaret ja Grönlanti kuuluvat Tanskalle mutta ovat itsehallintoalueita. Färsaaret koostuu 18 saaresta, monet näistä on yhdistetty toisiinsa silloilla tai tunneleilla joten liikkuminen suurimpien saarten välillä on helppoa. Pohjois-Atlantin keskellä sijaitsevilla saarilla sää on usein tuulista ja sateista.
Färsaaret ovat kuuluneet tavalla tai toisella Tanskalle jo 1800-luvulta lähtien. Toisen maailmansodan aikaan britit miehittivät Färsaaret, antaen kuitenkin saarille laajan itsehallinnon. Sodan jälkeen järjestettiin kansanäänestys ja vaikka itsenäisyyden kannattajat voittivat ääneystyksen, ei lopullista sopua itsenäisyydestä saatu aikaan. 1948 neuvoteltiin Tanskan kanssa sopimus laajasta itsehallinnosta. Tanska kuuluu Euroopan Unioniin mutta Färsaaret eivät.
Pohjoismaista Tanska on eteläisin, pinta-alaltaan pienin mutta asukastiheydeltään suurin. Asukkaita on noin 5,5 miljoonaa, heistä noin 1,6 miljoonaa asuu pääkaupunki Kööpenhaminan alueella. Tanskan kieli muistuttaa paljon ruotsia mutta matkailija tulee yleensä ymmärretyksi paremmin englannilla.
Tanskasta lähtöisin oleva "hygge" tai "hyggeily" on noussut viime aikoina kovasti pinnalle. Hyggeily tarkoittaa lämmintä, mukavaa ja rentoa oleilua kotona tai vaikka mökillä. Tanskassa hygge tarkoittaa lisäksi usein arkista hyvää oloa, yhteenkuuluvuutta, hyvinvointia ja seesteistä mielialaa. Tanskalaiset ovatkin hyggen ansiosta aivan kärkitiloilla kun verrataan kansalaisten onnellisuutta, heti suomalaisten jälkeen toisena!
Tanskassa ei ole vuoria eikä paljon kukkuloitakaan. Pyöräily on hyvin suosittu tapa liikkua kaupungeissa ja tämä on otettu hyvin huomioon kaupunkisuunnittelusssa, pyöräteitä löytyy aivan Kööpenhaminan keskustastakin.
Matkakohteena Tanska on tullut monille tutuksi Kööpenhaminasta ja tietysti Legolandista. Tanskasta löytyykin tekemistä moneen makuun.
Färsaaret ja Grönlanti kuuluvat Tanskalle mutta ovat itsehallintoalueita.