Aktiivimatkailijan Uusi-Seelanti
Uusi-Seelanti on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde ja uskon sen olevankin monen matkailijan ”once in a lifetime” -listalla. Maassa on paljon samoja piirteitä kuin Suomessa, joten suomalaisella mentaliteetilla on helppo sulautua joukkoon.
Uuden-Seelannin matkassa vahvoja positiivisia asioita ovat uskomattoman kaunis ja ainutlaatuinen luonto, äärettömän ystävälliset ja avuliaat ihmiset, maorikulttuuri ja ylpeys millä sitä vaalitaan. Ainoana miinuksena matkassa näkisin pitkät lennot, mutta niistäkin selviää oikealla asenteella ja hyvällä valmistautumisella.
Olympian aktiivimatkalla liikutaan Uudessa-Seelannissa sekä pohjois- että eteläsaarella.
Pohjoissaaren metropoli Auckland
Aloitamme Uuteen-Seelantiin tutustumisen entisestä pääkaupungista Aucklandista. Brittien lähes 200 vuotta sitten perustama Auckland on puolellatoista miljoonalla asukkaallaan Uuden-Seelannin ylivoimaisesti väkirikkain kaupunki. Metropolin asukkaat ovat levittäytyneet kaupungin ympäristöön ja ympäröiville saarille siten ettei kaupunki tunnu edes Helsingin kokoiselta. Pitkien lentojen jälkeen ensimmäinen päivä on ohjelmaltaan kevyt. Vierailemme Eden –kukkulan näköalapaikalla, josta kaupungista ja sen ympäristöstä saa selkeän kuvan. Kierroksella näemme eri puolilla kaupunkia juuri ennen saapumistamme riehuneen syklonin jättämiä jälkiä joita kaupungin siisteydestä vastaavat kiireiset työntekijät ovat siivoamassa. Aucklandin kaupungin museon eri osastot esittelevät kattavasti niin saaren alkuperäisten asukkaiden eli maorien historiaa, maan sotahistoriaa kuin myös sen ainutlaatuista luontoa. Osa ryhmästä lähti vielä tutustumaan kanssani kaupungin tunnettuun maamerkkiin, The Toweriin. 328 m korkea näköalatorni on kaupungin ylpeys ja koko eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennus. Tornista on huikeat näkymät joka suuntaan, jopa 20 kilometrin päässä oleva lentokenttä näkyy sinne selvästi ja kirkkaalla säällä esitelehtiset lupaavat näkymät jopa 80 kilometrin päähän.
Eteläsaarelle aktiviteettien pariin
Lennämme Aucklandista eteläsaarelle ja laskeudumme englantilaisen amiraali Horatio Nelsonin mukaan nimetyn kaupungin lentokentälle. Jatkamme Nelsonista vielä tunnin verran bussilla Mapuan pieneen rantakaupunkiin, josta alkaa lounaan jälkeen ensimmäinen ohjelman mukainen liikuntasuorituksemme. Onneksi liikuntana on pyöräilyä, jota ei juuri nautittu lounas haittaa. Järjestäjän varaamat hyväkuntoiset pyörät ja kypärät odottavat innokkaita ryhmäläisiä telineissä, jokaiselle löytyy omalla nimellä varattu pyörä sekä valmiiksi täytetty vesipullo. Viimeisten hienosäätöjen ja ohjeiden jälkeen pääsemme matkaan.
Pyöräilyreittimme kulkee pääosin Rabbit Islandin upeissa ja vaihtuvissa maisemissa kohti Richmondia
Pyöräilyreittimme tavoittaa ajoittain rantaviivan, osittain vastaan tulee hyvältä tuoksuvia metsäpolkuja ja loppumatkasta laskuveden tyhjentämiä aukeita suistoalueita. Nousu- ja laskuveden ero on täällä noin kolme metriä ja nyt laskuveden aikaan, suistoalueen vesien paettua Tasmanian merelle, näkymä ei välttämättä ole kaikkein kaunein. Kuivumassa olevaa vedenpohjaa on neliökilometreittäin ja joitain kalastusaluksia nököttää kallellaan hylätyn näköisinä kaukana rantaviivasta. Sen sijaan linnuille ja pikkunisäkkäille koittaa juhlahetki kun pöytä on katettu vedenpohjan mutaan jääneistä madoista ja muista nilviäisistä. Päivän pyöräilylle tulee mittaa noin 25 kilometriä ja käytämme siihen uimatauon kanssa aikaa reilut kaksi tuntia.
Seuraavan aamun siirtyminen Abel Tasmanin kansallispuistoon tapahtuu bussi–laiva yhdistelmällä. 237 km²n kokoinen kansallispuisto on pienin Uuden-Seelannin 14 kansallispuistosta. Pelkkä tunnin venematka Kaiteriteristä Tonga Quarryyn on upea kokemus. Rikkonaisessa rantaviivassa turkoosin eri sävyissä aaltoileva meri uimarantoineen ja saarineen, merilintuineen ja hylkeineen tarjoaa nähtävää yllin kyllin. Tämän päivän liikunta-annoksena on noin seitsemän kilometrin patikointi Tonga Quarrystä Medland Beachille. Päivän reittimme on osa 51 km mittaista Abel Tasman Coastal Trackia, jonka patikoimiseen on varattava kolmesta–viiteen vuorokautta.
”Patikoimme osan päivän reitistä rannan lähellä ja välillä polveileva polku johdattaa meidät metsän vihreyteen lukemattomien erilaisten saniaisten keskelle, joita maassa tavataan lähes 200 eri lajia.
Kolmannen eteläsaaren päivän ohjelmaamme kuuluu pyöräilyä Marlborough’n kuuluisalla ja Uuden-Seelannin suurimmalla viinialueella. Marlborough’n viinialue on tullut tunnetuksi ja kerännyt huomionosoituksia viinipiireissä Sauvingnon Blanc -valkoviineilläön. Päivän reitti kiertelee viinitarhojen välissä ja viiniviljelyksiä on lähes silmän kantamattomiin. Pyöräilyn lomassa pysähdymme kahdelle viinitilalle maistiaisiin. Molemmilla tiloilla maistelukierros käsittää viisi eri tuotosta ja myös viineihin käytetyt rypälelajit ovat pitkälle yhteneväiset.Reittimme päättyy lähtöpisteeseen, jossa on lounaan jälkeen vielä kolmas viinien esittelykierros.
Iltapäivällä siirrymme bussilla Pictonin idylliseen rantakaupunkiin, josta jatkamme illansuussa laivalla maisemiltaan upeaksi kehutun Cookinsalmen yli takaisin Pohjoissaarelle
Takaisin Pohjoissaarella
Ensimmäinen päivä Uuden-Seelannin pääkaupungissa, Wellingtonissa, on ohjelmaltaan leppoisa ja joustava. Päivän ohjelma Wellingtonissa sisältää kävelykierroksen kaupungin keskustassa ja vierailun kuuluisassa Te Papa museossa. Viiteen kerrokseen sijoitettu museo on mielestäni yksi parhaista museoista, joissa olen käynyt! Omiksi suosikeiksi laajasta näyttelystä nousee maanjäristystä simuloivan talovierailun ohella Uuden-Seelannin luontoa ja erityisesti esihistoriallisten eläinten ja lintujen osasto.
Seuraavana aamuna jätämme pääkaupungin ja lähdemme viiden tunnin junamatkalle kohti Pohjoissaaren keskiosassa sijaitsevaa Tongariron kansallispuistoa. Junassa on ravintolavaunu sekä näköalavaunu, josta maisemia voi käydä kuvaamassa. Illalla teemme vielä muutaman tunnin (noin 7 km) patikoinnin hotellimme läheisyydessä. Vuonna 1894 perustettu Tongariron kansallispuisto on lähes 800 km²n suuruinen ja täällä sijaitsee kolme edelleen aktiivista tulivuorta.
Hyvin nukutun yön jälkeen ohjelmassa on toinen patikointi Tongarirossa. Tällä kertaa siirrymme ensin bussilla 2291 metrin korkeuteen huippunsa työntävän Ngauruhoe tulivuoren juurelle. Selkeänä todisteena tulivuoresta reittimme varrella on lukuisa joukko tulivuoren sylkemiä jähmettyneitä laavavirtoja. Pilvipoutaisesta ja tihkusateisesta säästä johtuen Ngauruhoe’n huippu näyttäytyy patikoinnin aikana vain muutaman kerran
Rotorua – höyryäviä geysirejä ja kuplivia muta-altaita
Aamun ensimmäinen kohteemme on Uuden-Seelannin suurin järvi, Taupojärvi, joka on myös maailman suurin tulivuorenpurkauksen myötä syntynyt kraaterijärvi. Teemme järvellä noin 1,5 h katamaraaniristeilyn. Ennen Rotoruaa pysähdymme vielä valokuvaustauolle Huka Falls’n putouksilla. Waikatojoessa sijaitsevat putoukset eivät ole merkittävän korkeita, mutta niiden läpivirtaava vesimäärä on valtava; paikallisen esitteen mukaan viiden täysimittaisen jalkapallostadionin verran minuutissa!
Rotoruassa ja sen ympäristössä on suuria kuplivia muta-altaita, jotka rikkivedyn johdosta tuoksuvat voimakkaasti mädänneeltä kananmunalta. Kuplivan mudan lämpötila kohtalaisen suurissa altaissa on 60 – 80 astetta, joten varoituskylttien ohjeita on syytä noudattaa ja välttää putoaminen houkuttelevina kupliviin altaisiin.
Viimeisenä kokonaisena matkapäivänä tutustumme Te Puiassa maorien arkkitehtuuriin ja kulttuuriin sekä Otanewanukun suojelualueeseen. Kiwi-lintuja emme kuitenkaan tapaa, niiden näkeminen päivänvalossa on lähes mahdotonta koska ne ovat yöeläimiä.
Kiireinen päivä päättyy vierailuun maorikylässä, jossa kulttuuri- ja musiikkiesitysten lisäksi saamme nauttia perinteisen neljän ruokalajin maorien hangi -päivällisen
Olympian seuraava aktiivimatka Uuteen-Seelantiin lähtee maaliskuussa 2025!
Blogin kirjoittaja Ari Lähdesmäki toimii Olympian matkanjohtajana - niin kiertomatkoilla kuin aktiivimatkoillakin.
Tämä blogikirjoitus on maaliskuussa 2023 tehdyltä aktiivimatkalta Uuteen-Seelantiin. Joitakin retkikohteita ja kuljetuksia on jouduttu muuttamaan myöhemmin tehtäville matkoille.