Yleistä Yhdysvalloista
Yhdysvallat syntyi perustuslakiin vuonna 1776 kirjattujen periaatteiden mukaisesti vapauden ja yhdenvertaisuuden periaatteille. Lakia olivat laatimassa ja allekirjoittamassa ihmiset, jotka itse olivat panneet uskonvainoa ja sananvapauden loukkauksia entisestä emämaasta Britanniasta. Yksilönvapauden ja itsemääräämisoikeuden demokraattiset periaatteet ovat edelleenkin kunniassa amerikkalaisessa ajattelussa ja politiikassa. Tosin jo itsenäisyyden alkuajoista saakka maan alkuperäiset asukkaat eli intiaanit, Afrikasta orjatyöhön tuodut mustat kansalaiset ja heidän jälkeläisensä aina 1960-luvulle saakka sekä meidän päiviemme laittomasti maahan tulleet siirtotyöläiset, etupäässä meksikolaiset ja muut latinot, ovat useimmiten saaneet turhaan kysellä tasa-arvon ja yhdenmukaisuuden perään.
Tänään USA:n liittovaltio on maailman johtava talousmahti ja työntekoa vahvasti tukeva yhteiskunta. Yritystoiminnan joustavuus, runsaat luonnonvarat, koneellistuneet tuotantomenetelmät niin maataloudessa kuin teollisuudessa ja suuri sekä koulutettu että kouluttamaton työvoima ovat Yhdysvaltojen valtit kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa, missä pahimmat kilpakumppanit ovat Kiina ja Japani. Toisaalta joustava talousjärjestelmä on tuottanut puutteita sosiaaliturvaan ja muihin julkisiin palveluihin.
Idässä Atlantin rannalla on Yhdysvaltojen kaksi suurta mielenkiintoista kaupunkia, Washington DC ja New York. Washington DC on liittovaltion pääkaupunki ja sekä sisä- että ulkopolitiikan keskus. Television uutisohjelmista tutut Valkoinen talo ja Capitol-kukkulan hallintorakennukset sijaitsevat vehreistä puistoista ja matalasta rakennuskannasta tunnetussa kaupungissa. Smithsonian museokompleksi esittelee maan historiaa intiaaneista avaruusraketteihin. Arlingtonin hautausmaalle on haudattu muun muassa presidentti John F. Kennedy.
Pilvenpiirtäjien New Yorkia, jazzmuusikoiden kielellä Isoa Omenaa, kutsutaan usein maailman pääkaupungiksi, koska YK:n päämaja sijaitsee siellä. New Yorkia voi pitää myös maan kansainvälisimpänä kaupunkina värikkään väestökirjonsa ansiosta. Nähtävää riittää jo Manhattanilla: Keskuspuisto, Vapaudenpatsas, Ground Zero, Harlem, Rockefeller Center, Broadwayn musikaalit, Times Squaren valomainokset, China Town, Guggenheim ja muut museot, Fifth Avenuen luksustavaroiden kaupat – ja myös ne hieman halvemmat.
Kahden metropolin väliin jäävässä Lancasterissa asuvat Raamatun oppeja kirjaimellisesti noudattavat amishit, Saksasta ja Sveitsistä 1700-luvulla lähteneet kristityt. Amishien pukeutuminen ja heidän työmenetelmänsä ovat kuin suoraan kolmensadan vuoden takaa.
Niagaran putoukset Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla ovat mahtava luonnonnäytelmä ja yksi maailman vanhimmista matkailukohteista. Putousten vaikuttavuus perustuu enemmän leveyteen ja valtaviin vesimassoihin kuin melko vaatimattomaan 54 metrin korkeuteen. Niagaran alueelta tulevat rypäleet makeaan Icewine -jälkiruokaviiniin.
Länteen päin mentäessä vastaan tulevat Appalakkien vuoristo, Missisippi-Missourin valtava jokiverkko ja 1500 kilometrin levyiset Preeriatasangot, joilla eivät enää käyskentele biisonilaumat eivätkä heitä metsästävät intiaanit, sillä maat on otettu vehnän ja maissin tehoviljelyyn. Maan länsiosassa Kalliovuorten ja Kordillieerien jylhissä maisemissa sijaitsee kaksi Yhdysvaltojen merkittävää matkailukohdetta, Grand Canyon ja Yellowstonen kansallispuisto. Espanjalta saatu ja vuoden 1848 kultaryntäyksestä tuttu Kalifornia on myös hedelmällistä viljelyseutua. Länsirannikon suuria kaupunkeja ovat pohjoisimpana sijaitseva Seattle, nuorekkaasta ja ennakkoluulottomasta elämäntavastaan tuttu San Francisco sekä Hollywoodin elokuvamaailman keskus Los Angeles. Maan kehittynein teknologia löytyy San Franciscon lahden eteläpuolelta Piilaaksosta.
Yhdysvaltojen 50 osavaltiosta kaksi sijaitsee erillään muusta maasta. Havaijin trooppinen saariryhmä pohjoisella Tyynellämerellä on noin 3600 kilometrin päässä Amerikan mantereesta. Saarten eristyneisyyden vuoksi ekosysteemi on näillä merestä kohoavilla tulivuoren huipuilla kehittynyt omaan suuntaansa ja saarilla tavataankin yli 1400 kotoperäistä kasvilajia. Havaijin pääkaupunki on Oahun saarella sijaitseva Honolulu. Sen tuttuja maamerkkejä ovat toisessa maailmansodassa laivaston tukikohtana toiminut epäonninen Pearl Harbor ja yksi maailman kuuluisimmista rannoista, Waikiki Beach.
Kesyttämätön luonto ja villieläimet - karibut, karhut, hirvet, saukot ja valaat - houkuttelevat USA:n pohjoisimpaan osavaltioon Alaskaan erityisesti kesäisin. Alkuperäiskansat, esimerkiksi athabasca-intiaanit, ovat joutuneet sopeutumaan ankariin oloihin. Perinteisiä taitoja lohen kalastuksessa, koirien kasvatuksessa ja nahkojen parkitsemisessa tarvitaan yhä. Alaskan ainoa suurkaupunki on 300 000 asukkaan Anchorage. Fairbanksissa pääsee siipirataslaivan kyytiin ja Valdezin pienvenesatamasta lähdetään kokeilemaan kalaonnea. Haaveilla voi vaikka 100-kiloisesta ruijanpallaksesta.
Toteuta unelmasi matkasta USAhan Olympian kiertomatkalla!