Yleistä pyöräilymatkoistamme
Olympian Aktiivimatkojen pyöräilymatkojen reitit ovat pääsääntöisesti helppoja, vaativuustasoa 1-1,5. Muuttuvat sääolosuhteet voivat kuitenkin tehdä mistä tahansa matkasta annettua kuvausta haastavamman. Ajomatkat ovat suhteellisen pitkiä (20–60 km päivässä). Pyöräilyvauhti matkoilla on keskimäärin 14–18 km tunnissa riippuen matkan vaativuudesta, reitistä ja käytettävistä polkupyöristä. Matkoilla on huoltoautopäivystys. Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan oman pyöräilykypärän.
Pyöräilymatkojen lisäksi teemme yhdistelmämatkoja, joihin sisältyy pyöräilyosuuksien lisäksi myös patikointia!
Joillakin matkoilla hintaan sisältyy sähköpyörän käyttö ja joillakin matkoilla sähköpyörä on mahdollista saada käyttöön lisämaksusta. Sähköpyörällä pitkätkin mäet tuntuvat kevyemmiltä ja esim vastatuulen sattuessa lisäapu voi olla tarpeen. Jos olet lähdössä "sähköpyöräillen" -matkalle tai haluat lisämaksusta sähköpyörän käyttöösi, suosittelemme että ainakin kokeilet sähköpyörällä ajoa jo ennen matkaa. Näin pääset uuden pyörän kanssa nopeammin tutuksi matkan alkaessa.
Pyöräily on terveysliikuntaa parhaimmillaan. Maamme melko tasaiset pinnanmuodot soveltuvat hyvin pyöräilyyn. Kannattaa kuitenkin hakeutua pyöräilemään myös kumpuilevaan maastoon, sillä se tuo sopivasti vaihtelua ja on hyvää harjoittelua mille tahansa pyöräilymatkalle. Ylämäet kohottavat pulssia ja alamäet antavat aikaa hengähtää. Pyöräilyn etuna esimerkiksi juoksuun ja kävelyyn verrattuna on, että siinä jalkojen nivelet eivät joudu alttiiksi tärähdyksille. Muista aina verrytellä ja jumpata ennen ja jälkeen pyöräilyn!
Pyöräilyvarusteista
Vaatetus
Pyöräillessä suositaan yleisesti ihonmyötäisiä ja tuulenpitäviä asuja. Näin vältetään vaatteiden lepattaminen sekä ylimääräinen tuulen vastus. Kerrospukeutuminen on valttia myös pyöräilyssä. Turvaliivi tai kirkas paita lisäävät näkyvyyttä myös päiväsaikaan ja auttavat pyöräilijää erottumaan paremmin.
Kengät
Pyöräillessä kannattaa käyttää hiukan tavallista jäykkäpohjaisempia kenkiä. Vettä kestävät kengät ovat suositeltavia.
Pyöräilyhousut ja satulanpehmuste
Pyöräillessä pannaan paljon painoa satulaan takamuksen kautta. Siksi pyöräilijät käyttävät usein pehmustettuja pyöräilyhousuja. Pyöräilyhousut puetaan alimmaiseksi ja niiden päälle lisätään tarvittaessa muita vaatekerroksia. Pyöräillessä kannattaa välttää hiertäviä vaatteita. Esimerkiksi liian väljät vaatteet tai paksut saumat aiheuttavat joskus hiertymiä. Geelitäytteinen satulanpehmuste voi auttaa asiaa ja toimii mainiosti pyöräilymatkoillamme niin Hiidenmaalla kuin Itävallassakin.
Pyöräilykypärä
Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan oman pyöräilykypärän. Kypärää hankkiessaan tulee varmistaa, että kypärästä löytyy hyväksymismerkintä CE tai KOVFS. Kypärä on hyvä, kun se on sopivan kokoinen, suojaa otsaa, ohimoita ja takaraivoa. Kypärän leukahihnan tulee olla riittävän kireällä, jotta kypärä pysyy päässä mahdollisessa onnettomuustilanteessa.
Mukaan kannattaa ottaa myös sadeviitta, mustekala, pyöräilyhanskat, taukosuoja satulaan sateen varalle (esim. muovipussi), pyöräily- tai aurinkolasit, jotka suojaavat viimalta
Vinkkejä pyöräilyyn
Satulan korkeus
Liian alhaalla oleva istuin rasittaa polvia ja nilkkoja. Mikäli lantio keinuu polkemisen tahdissa, satula on liian korkealla. Istu satulaan ja paina toinen poljin alas. Laske päkiä polkimelle. Jos satulan korkeus on oikea, pitäisi polven olla nyt hieman taipuneena.
Takapuolen arkuus
Jos ei ole pitkään aikaan pyöräillyt, voi takapuoli tulla alkuun araksi. Tämä on normaalia, ja arkuus yleensä poistuu jonkin ajan kuluttua. Mikäli näin ei tapahdu, korjaa satulan asentoa. Myös pyöräilyhousut tai geelitäytteinen satulanpehmuste voivat tuoda asiaan helpotusta.
Ohjeita pyöräilyyn ryhmässä
- pyri pitämään suorat ajolinjat ja muista turvaväli
- vältä äkillisiä jarrutuksia
- viesti muille ajajille huutamalla sekä käsimerkeillä (esim. kuoppa tiessä)
- katse kannattaa pitää edellä ajavan hartiatasolla eikä kohdistaa sitä esim. edessä olevaan takajarruun
- rento ajoasento säästää voimia